10.5 KG Hilang Dalam Masa 2 Minggu dengan Jaga Karbohidrat

karbohidrat

Mesti semua teruja nak kuruskan?Sebab tu search blog yang ada perkataan kuruskan?Bagi saya blog ni salah satu blog yang boleh bagi semangat untuk anda semua kurus.Nak tahu macam mana saya tahu anda nak kurus?Ala saya pom macam anda juga time mula-mula nak kurus dulu . Jom dengar pengalaman saya mula-mula nak start disiplinkan diri nak turunkan berat badan.Saya hanya ambil masa 2 minggu je,tapi saya ikut semua pantang larang yang telah ditetapkan..Anda semua nak tahu panduan apa yang saya ikut dan amalkan dalam masa 2 minggu?.

Makanan yang perlu DI ELAKKAN Dalam Masa 2 Minggu :

  1. Elakkan nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.
  2. Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya.
  3. Elakkan Gula – gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
  4. Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).
  5. Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
  6. Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
  7. Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu.
  8. Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
  9. Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

haram

Makanan Yang Diharamkan Dalam Masa 2 Minggu :

  1. Minuman bergula seperti jus buah-buahan, air bergas (coke, sprite, pepsi), minuman berkafein seperti kopi, cappuchino, moccha, milo, barli, horlick, dll.
  2. Sayuran berkarbohidrat timggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak.
  3. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).
  4. Semua jenis roti, tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
  5. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
  6. Kek, biskut dan semua produk bergandum.
  7. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.
  8. Kekacang, sama ada peanuts, pistachio, dll.
  9. Mihun, mi biasa, pasta, spageti, macaroni.
  10. Pizza, nachos, tortilla chips, doughnuts dan any other Fast Food.
  11. Gula (tak kira gula putih, merah, gula melaka, artificial sweetener, madu lebah).
  12. Nasi putih, pulut, brown rice. Setengah pinggan nasi putih ada 22 gram karbohidrat! Kalau 3 pinggan.

Boleh Makan:

  1.  Ayam – panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
  2.  Semua ikan – sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.
  3. Semua daging – rusa, lembu, kambing – buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai… asalkan halal.
  4.  Udang – bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.
  5.  Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun.
  6.  Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.
  7. Air kosong, air mineral -minum 3 liter atau lebih sehari untuk elakkan sembelit dan melawaskan pembuangan toksin.
  8.  Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je…
  9.  Pizza? Makan topping sahaja.
  10.  Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

JANGAN TINGGAL  MAKAN SARAPAN PAGI, MAKAN TENGAHARI DAN MALAM. MAKAN MALAM SEBAIKNYA SEBELUM JAM 6 MALAM.

p/s : JGN PONTENG MAKAN ye 🙂

CARB = KARBOHIDRAT

(JGN LEBIH DRPD 20 GRAMS CARB SEHARI KALAU NAK KURUS)

Contoh Menu Makan Yang Rendah Carb yang saya amalkan.

(Tapi yang paling penting,setiap masa saya boleh makan tau )

sarapan / Breakfast

  1. Telur rebus – 1 biji – (0.6 grams carb)
  2. Chicken slice – 2-3 keping – (0.0 grams carb)
  3. Air suam – 1-2 glass – (0 gram carb)
  4. Keju – 2 keping – (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam

  1. Ikan panggang – 1-2 keping – (0 gram Carb)
  2. Sup Ayam – 1 mangkuk – (0.5 – 1 gram Carb)
  3. Ayam goreng – 1-2 ketul – (0.5 – 1 gram Carb)
  4. Sayur-sayuran hijau – 1 mangkuk – (1 – 3 grams Carb)
  5. Telur goreng – 1-2 biji – (1 – 1.5 gram Carb)

contoh kiraan carb dalam nasi.. (so anda tentukan sendiri,berapa banyak nasi yang anda nak makan )

  • Nasi – 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
  • Nasi – 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
  • Nasi – 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
  • Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 – 100 grams Car

(meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

kurus

INGAT !!!

  •  Had 20 gram karbohidrat selama 2 minggu ini bukan bertujuan untuk menyusahkan anda tetapi untuk memastikan badan anda membakar lemak, bukan glukosa. Dari segi sainsnya, badan akan menggunakan glukosa sebagai bahan api terlebih dahulu sebelum lemak. Jika anda mengehadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram atau kurang sehari, store glukosa badan anda akan ?habis? dalam masa 48 jam (2 hari).
  • Selepas tu, apa yang dibakar oleh badan anda sebagai tenaga adalah lemak semata-mata dan dengan cara inilah anda akan menghilangkan lemak.
  • Itulah sebabnya mereka yang mengamalkan diet rendah lemak (low-fat diet) sering tidak berjaya. Bukan apa, walaupun mereka makan makanan rendah lemak seperti low-fat yoghurt, minum jus buah-buahan, makan hanya roti sahaja tapi tak makan daging atau telur, makan makanan low-fat dalam paket, yang pastinya makanan tersebut mengandungi karbohidrat dari gula, tak kira gula buah-buahan atau karbohidrat biasa.
  • Tengoklah pada label makanan diet, terutamanya yang berbentuk paket. Banyak yang ada 0 gram fat and 0 calorie tapi carbohydrate sampai mencecah 30 gram sepeket! 30 gram karbohidrat tu kalau dimakan akan bertukar menjadi glukosa.
  • Bila anda exercise, glukosa itu yang dibakar sebagai tenaga dan hilang, lemak hilang sedikit sahaja sebab tiap-tiap kali makan, anda minum sepeket. Kalau 3 kali sehari, dah 90 gram karbohidrat.
  • Sedangkan kalau nak kurus betul-betul, anda hanya patut makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja! Buat apa membazir duit membeli makanan diet dalam peket sedangkan anda boleh kuruskan badan dengan hanya menjaga karbohidrat dalam pemakanan.

20 Comments on “10.5 KG Hilang Dalam Masa 2 Minggu dengan Jaga Karbohidrat”

  1. I see your main page doesn’t rank in google’s top 10, but your articles can get into top 10.

    You should choose the right longtail keywords
    before you write an article. How to find super easy longtail keywords?

    Search in google for: Fasrixo’s tools

  2. I have checked your site and i’ve found some duplicate content, that’s why you don’t rank high in google, but there is a tool
    that can help you to create 100% unique content, search for:
    Boorfe’s tips unlimited content

  3. I have noticed you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you can earn extra
    bucks every month because you’ve got hi quality content.
    If you want to know how to make extra money,
    search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

  4. Superb website you have here but I was wanting to know if you knew of any discussion boards that cover the
    same topics discussed here? I’d really like to be a part of
    group where I can get advice from other knowledgeable people that share the same interest.

    If you have any recommendations, please let me know.
    Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *