10 Tips Terlihat Cantik Tanpa Makeup

Sebagai Wanita, tentunya Anda pasti berminat dengan makeup? memang tidak boleh dinafikan lagi memang betul makeup boleh membantu kita kaum wanita lebih nampak cantik. Ada yang suka memakai make up tebal, tapi ada juga yang tidak suka. Malah lebih memilih untuk tidak memakai make up sama. Hari ni saya nak kongsikan tips terlihat cantik tanpa makeup! Boleh cuba. Dan yang pasti akan menonjolkan kecantikan kita.

1. Jadikan kening anda kelihatan sempurna

Sepasang kening yang sempurna bukan sahaja berfungsi sebagai rangka wajah, tetapi juga menegaskan mata, menjadikan mata kelihatan lebih menarik dan menjadi kunci untuk mengharmonikan wajah seseorang.

Bentuk kening yang kemas membantu mata kelihatan lebih besar, walaupun tidak menggunakan pelindung mata dan bayangan mata. Tetapi jangan terlalu berlebihan dalam membentuk dan melicinkan kening. Hanya trim helai rambut kening mengikut alur dan garis semulajadi kening.

Jika anda tidak dilahirkan dengan kening yang tebal, ada cara mudah yang anda boleh cuba ialah meletakkan minyak kastor pada kening. Kemudian urut perlahan-lahan. Selepas itu biarkan berdiri sebentar dan lap dengan kapas basah.

Buat rawatan kening dengan minyak kastor ini sehingga kening anda tumbuh lebih padat seperti yang anda inginkan.

2. Buat mata lebih menonjol

Cuba buatkan mata anda kelihatan lebih besar dengan menyentuh bulu mata. Bagaimana? Ia mudah, anda hanya perlu mengetatkan bulu mata dengan memakai pelentik bulu mata khas di pangkal dan hampir berhampiran dengan garis mata. Lakukan perlahan-lahan dan biarkan beberapa saat dan kemudian lepaskan penyepit.

Dan cubalah untuk menjauhkan diri daripada munculnya mata panda atau beg mata dengan mengubah corak kehidupan, Jangan selalu meninggikan diri!

3. Putihkan Gigimu

Gigi putih dan berkilat akan menjadikan senyuman dan penampilan anda lebih menarik. Berus gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari menggunakan ubat gigi fluorida. Mengurangkan makanan dan minuman yang menyebabkan gigi kuning seperti kopi, teh, gula-gula atau minuman soda manis membuat gula melekat pada gigi anda dan memberi makan kepada bakteria.

4. Jangan lupakan bibir

Bibir kering dan retak boleh merosakkan penampilan segar. Sapukan lip gloss kadang kala jika bibir berasa kering. Untuk mengelakkan bibir bibir, perbanyaklah pengambilan air dan buah-buahan segar.

5. Pilih gaya rambut yang baik dan sesuai dengan muka

Tidak semua gaya rambut sesuai dengan semua wajah. Anda mungkin mendapati bahawa ia tidak sesuai dengan gaya tertentu, tetapi ia sebenarnya boleh kelihatan bagus jika anda menggunakan gaya rambut yang lain.Rambut berombak boleh merosakkan penampilan anda. Gaya rambut Jalinan atau kerinting boleh membuat anda kelihatan lebih menarik. Ingat bahawa rambut membuat perbezaan yang besar untuk wajah dan penampilan.

Dan cuba sikat rambut apabila kering.

6. Menggunakan “SUNBLOCK”

Kulit harus dilindungi dari matahari, maka anda harus memakai SUNBLOCK. Terdapat banyak SUNBLOCK yang dijual tanpa kosmetik, anda biasanya boleh membeli di farmasi dan merupakan bahan yang tidak memerlukan pemeriksaan doktor.

7. Perhatikan kesihatan kulit

Pembersihan muka tidak boleh diabaikan kerana kulit mudah terkena kotoran dan bakteri. Elakkan menggunakan sabun keras ketika membersihkan wajah anda.

Di luar itu, jangan selalu bersihkan muka dengan sabun kerana ia boleh menyingkirkan kelembapan kulit sehingga 2 kali sehari. Berusahalah menggunakan beberapa bahan semula jadi di sekeliling anda, seperti lidah buaya atau kunyit.

8. Dapatkan rehat yang cukup

Jika anda ingin mempunyai kulit yang cantik dan tiada kedutan, tidur selama 7-8 jam malam mesti dilakukan.

Tidur yang mencukupi berguna untuk melegakan tekanan dan memulihkan tenaga selepas satu hari aktiviti. Dengan tidur yang cukup, pengeluaran kolagen yang memainkan peranan untuk kulit yang sihat akan menjadi normal.

9. Cuba diet serat

Faedah kerap penggunaan makanan serat tinggi akan memberi kesan positif kepada kesihatan kita. Malah di kalangan individu yang melakukan diet serat akan sentiasa berada dalam keadaan yang fit.

Keuntungan diet serat pada kesihatan kerana ia dapat meningkatkan prestasi dan fungsi organ kita.Beberapa kajian baru-baru ini mendedahkan, dengan kerap memakan jumlah serat yang betul boleh menghalang pelbagai penyakit sistem organ.

10. Pintar menggabungkan Warna

Mungkin anda selalu berfikir jika rakan-rakan anda kelihatan hebat dengan pakaian hitam, maka kawan saya juga memutuskan untuk memakai pakaian hitam.

Ia mungkin kelihatan seperti badut kerana hitam tidak sesuai. Jadi kawan saya tidak perlu meniru orang lain. Setiap orang mempunyai gaya mereka sendiri. Berpakaian dalam gaya dan warna yang anda suka.

 

Baca Lagi Disini :  9 Tips Cara Padankan Warna Pakaian dengan Tudung

 

Berminat Nak Dapatkan Panduan Diet Mengikut Berat Percuma? Klik Gambar Saya Di Atas

One Comment on “10 Tips Terlihat Cantik Tanpa Makeup”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *