4 Tanda Kencing Manis Tahap Bahaya Yang Kita Tak Tahu Dan Cara Mengawalnya

tanda tanda diabetes

Diabetes semakin popular di masa sekarang ini. Penderita diabetes pun semakin hari semakin meningkat bukan saja di Malaysia tapi di seluruh dunia. Yang paling mengerikan diabetes tidak boleh disembuhkan, Kerana banyak berita yang saya dengar bahawa pesakit diabetes baik dari masalah diabetesnya dengan menggunakan terapi herbal. Tentunya ini menjadi berita gembira bagi  pesakit diabetes.Berikut sedikit info yang saya ambil dari berbagai sumber mengenai diabetes.Semoga bermanfaat.

4 Tanda Kencing Manis Tahap Bahaya Yang Kita Tak Tahu Dan Cara Mengawalnya

1. Buang Air Kecil Dengan Kerap


Buang air kecil untuk purata badan normal hanya dalam lima hingga lapan kali sehari sahaja. Tetapi bagi pesakit kencing manis, ia akan menjadi lebih dari lingkungan itu. Keadaan ini sering menyebabkan pesakit diabetes berasa kecewa. Ini kerana badan perlu menyerap glukosa yang telah memasuki buah pinggang. Tetapi apabila paras gula darahnya terlalu tinggi ia akan membuat keseluruhan proses tidak berlaku. Jadi semua hasil metabolisme paras gula dalam tubuh akan keluar dari tubuh selepas melewati buah pinggang.

2.Cepat Lapar

Awal diabetes sering ditandai dengan rasa lapar yang berlebihan. Keadaan  ini sebenarnya disebabkan tubuh merubah makanan menjadi kadar gula dalam darah dalam waktu yang sangat cepat. Sementara tubuh tidak memiliki insulin atau sel pada badan tidak mampu menerima insulin yang dihasilkan pankreas. Disebabkan hal itu kita akan kerap lapar

3.Cepat Dahaga

Selain merasa buang air kecil yang lebih kerap maka diabetes juga membuatkan kita merasa cepat dahaga. Keadaan ini memang disebabkan ketika ada banyak air yang keluar dari tubuh bersama dengan membuang air kecil ,maka tubuh Anda juga memerlukan air yang lebih banyak. Semakin Anda merasa haus maka kadar gula dalam darah juga akan semakin tinggi.

4.Luka Lambat Sembuh

Kerana perubahan tekanan cairan dalam tubuh maka pesakit diabetes akan lebih mudah terkena luka. Luka kecil seperti lecet atau goresan dari benda ringan saja boleh membuatkan menjadi lagi susah. Gula darah yang sangat tinggi dalam badan menyebabkan perubahan yang sangat besar untuk aliran darah dalam tubuh. Akibatnya banyak bahagian badan yang tidak mendapatkan memberi darah. Keadaan ini juga akan membuatkan saraf mengalami masalah sehingga membuat luka menjadi susah untuk baik seperti sediakala.

Cara Mengawal Diabetes

1.Ginseng

ginseng sk

Ginseng adalah nama kolektif untuk pelbagai jenis tumbuhan yang berbeza. Dalam beberapa kajian menggunakan ginseng Amerika, penurunan dalam glukosa darah ketika berpuasa dilaporkan. Pelbagai ginseng termasuk ginseng Korea, ginseng Siberia, ginseng Amerika dan ginseng Jepun.

2.LIDAH BUAYA

lidah buaya sk

Jus lidah buaya menurunkan lipid darah (lemak) pada pesakit, mengurangkan bengkak dan penyembuhan luka yang lebih cepat. Luka dan ulser kaki adalah komplikasi diabetis yang biasanya  mengambil masa yang lebih lama untuk penyembuhan

3.KAYU MANIS

kayu manis sk

Penggunaan kayu manis bermula beribu-ribu tahun dan sangat dihargai di kalangan banyak tamadun purba. Kayu manis, sering digunakan dalam memasak dan membakar, semakin dikaitkan dengan penambahbaikan dalam rawatan seperti kencing manis.

Penyelidikan telah mencadangkan agar kayu manis dapat membantu meningkatkan tahap glukosa darah dan meningkatkan kepekaan insulin. Hasil daripada kajian klinikal yang diterbitkan dalam jurnal Diabetes Care pada tahun 2003 menunjukkan bahawa kulit kayu manis mengurangkan kadar glukosa darah dan kolesterol pada orang dengan diabetes jenis 2, dan boleh mengurangkan faktor risiko yang berkaitan dengan penyakit kencing manis dan kardiovaskular.

4.AFAMAXX

Afamaxx mengandungi 100% serbuk AFA. Tanpa Oligosakarida dan Ekstrak Buah Pic. PHENYLETHYLAMINE(PEA) Membantu Membaikpulih Penyakit Attention Deficit Disorder (ADD) Dan Autism.PHYCOCYANIN (Menghalang Pembentukan Enzim Inflamantori / Keradangan).POLUSACCHARIDE (Menurunkan Paras Kolesterol Dan Membantu Penyerapan Nutrisi Serta dan Mengawal Gula Dalam Darah).L-SELECTION LIGAND (Membantu Penghasilan Dan Pengaktifan Sel Stem Dari Tulang Sum-sum Secara Semulajadi). Yang Pastinya lulus KKM.

Berminat nak dapatkan AFAMAXX? KLIK DISINI

Baca Lagi : Belajar Kira Kalori makananYang Diperlukan Badan

 

Follow & Like FB : Wanny

Instagram : Wanny

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *