4 TIPS KEMPISKAN PERUT TANPA SENAMAN YANG SANGAT MUDAH

Senaman sit-ups memang tidak dinafikan sangat bangus untuk mengempiskan perut buncit. Namun ada kalanya, dek kerana terlalu sibuk dengan urusan harian sampaikan kita tak sempat nak buat sit-up atau bersenam. Sebenarnya, tanpa senaman tersebut pun, ada alternatif lain untuk mengempiskan perut buncit.

 

Teknik Mudah Kempiskan Perut Buncit

Cara-caranya ialah:-

  1. Kempiskan perut kita seberapa kempis yang boleh
  2. Tahan selama 10 saat (atau lebih)
  3. Lepaskan
  4. Ulangi langkah -langkah di atas sebanyak 8 kali atau lebih.

Kalau diperhatikan, kaedah yang dilakukan ini adalah hampir menyamai kaedah sit-ups tapi lebih simple dan boleh dilakukan di mana-mana sahaja.Tak kiralah di rumah, di pejabat, sambil menonton tv, membaca dan sebagainya.

Kalau yang nak lakukan teknik ni di tempat awan, jangan terlebih excited ye, karang tak pasal-pasal jadi perhatian orang plak…hehehe.

Bila  dah siap 8 sesi, mesti kita dapat rasakan kesan seperti melakukan sit-ups kat perut kita kan?

Secara teknikalnya, kaedah ni mahukan agar perut kita berasa letih. Jadi ianya akan membantu pembakaran lemak supaya lebih mudah bertukar dan digantikan dengan muscle.

Bonus extra bagi wanita, pada masa yang sama, anda boleh melakukan senaman kagel (kemut) untuk mengetatkan faraj (vagina).

 

Teknik Kempiskan Perut & Ketatkan Faraj

Cara-caranya ialah:-

1.Tarik nafas, kempiskan perut seberapa kempis yang boleh, pada masa yang sama, kemut seberapa kemut yang boleh.

  1. Tahan nafas, tahan kempis perut, tahan kemutan 8-10 saat.
  2. Lepaskan nafas, kempisan perut & kemutan secara perlahan-lahan.
  3. Ulangi semua langkah di atas sebanyak 8 kali atau lebih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *