5 Tips Kawal Nafsu Makan Boleh Cepat Kurus Menjadi!

nafsu makan

Sudah berapa lama gemuk dan kenapa nafsu makan susah betul nak tahan itu semestinya pertanyaan kepada admin setiap hari dan hari ni admin ingin ceritakan sedikit tips yang mampu kawal nafsu makan agar cepat kurus dan mengurangkan berat badan yang dah bertahun-tahun kita pikul ni.

Cabaran yang pertama terjadi bila mak dah masak sedap-sedap memang susah kita nak tolak betul? Disebabkan itu admin nak ajarkan anjakan paradigma untuk mengubah dari 1 tahap ke 1 tahap.

Tahukah anda nafsu makan boleh dikawal dengan pelbagai cara dan kaedah. Kita panggil nafsu disebabkan keperluan badan tidaklah diperlukan dengan apa yang ingin dimakan tu. Cumalah Nafsu semata-mata.

Tips Kawal Nafsu Makan Boleh Cepat Kurus Menjadi!

1.Puasa 

Perkara yang pertama boleh dilakukan adalah berpuasa ini kerana bukan hanya mengawal nafsu makan malah mendidik kita agar lebih bersabar dalam semua segi.Boleh memulakan Berpuasa sunat dihari isnin-khamis. Latih diri makan dengan kuantiti yang berpada ketika berbuka ya.

2.Nutrisi Dikawal

Salah satu penyebab nafsu makan yang membuatkan seseorang susah untuk kurus adalah disebabkan nutrisi.Cara penjagaan permakanan juga menyebabkan kita lapar dan tidak hiraukan tentang nutrisi yang diperlukan jadi penjagaan nutrisi amatlah penting untuk seseorang mengawal nafsu makan dan kurus dengan cepat.

Nutrisi juga terbahagi kepada 2 bahagian iaitu makronutrisi dan mikronutrisi yang membahagikan keperluan nutrisi dalam badan antara tenga dan metabolisma badan

3.Sediakan Jadual Makan

Jadual permakanan yang sebetulnya membantu kita disiplin tentang makanan dan keperluan seharian kita. Jika terlewat makan akan membuatkan kita double lapar dan akan membuatkan gas & asid berlebihan menyebabkan gastrik yang teruk dalam masa panjang.

Catatkan seawalnya permakanan untuk setiap hari bukannya waktu nak makan baru kita berfikir untuk makan ini tidak akan membantu kita kawal nafsu makan kita.

4.Minum Air Secukupnya

Air adalah perkara paling penting untuk tubuh badan yang sihat dan juga membantu kita mengawal nafsu makan yang membuak-buak.Kiraan bagi setiap orang minum ari dalam kehidupan seharian dia adalah 25kg dengan kiraan 1 liter air diperlukan.Air putih juga mampu membuang toksin-toksin dalam badan

5. Makan Buah Sebelum Makan Makanan Berat

Kita dididik dengan budaya barat agar makan buah selepas makan makanan yang berat ini membuatkan nafsu makan kita semakin membuak-buak sedangkan ajaran nabi kita makan buah sebelum makan makanan berat ya.

Makan buah sebelum makan makanan berat ini akan mengurangkan kuantiti permakanan yang berat.

Semoga membantu . Kalau dapat sesuatu jangan lupa Share Artikel ni ya agar kita dapat bantu lebih ramai lagi orang yang ingin mengawal nafsu makan. 🙂

3 Comments on “5 Tips Kawal Nafsu Makan Boleh Cepat Kurus Menjadi!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *