7 Cara Buat Anda Senang Tidur Diwaktu Malam Sangat Membantu!

susah tidur malam

Sukar tidur dan tidak cukup tidur ada banyak keburukannya yang boleh menyebabkan kita tercenderung dengan perlbagai penyakit dan akan merendahkan metabolisma badan kita juga. Ada sesetengah pihak menyatakan bahawa sukar tidur diwaktu malam disebabkan banyak masalah yang ingin difikirkan.

Terlebih tidur juga tidak bagus untuk tubuh badan Jadi, jangan anggap kita tidur lama, kita mendapat rehat yang cukup. Sebaliknya, kajian mendapati orang yang tidur lama mempunyai masalah kesihatan yang lain kerana kualiti tidur yang menurun.

Cara Buat Anda Senang Tidur Diwaktu Malam Sangat Membantu!

1.Tutup Lampu

Lampu yang cerah menyebabkan badan kita automatik susah ingin tidur malam dan mengganggu kualiti tidur malam kita mengikut kajian yang telah dijalankan,Bagi yang takut atau tidak biasa tidur didalam gelap boleh tidur dengan lampu yang malap sahaja.

2. Jangan Paksa Untuk Tidur

Jika kita terlalu memaksa untuk tidur ini cara ini akan membuatkan kita lagi susah nak tidur. Latih diri untuk tidur ikut masa yang ditetapkan agar kita dapat tidur yang lena dan mampu menjaga kesihatan kita sekali.

3.Mandi Air Suam

Ramai khabar angin menceritakan kalau susah tidur malam boleh mandi air suam agar senang tidur. Ya memang betul mengikut kajian mandi air suam sangat-sangat membantu kita agar senang tidur malam.

4.Bersukan

Salah satu sebab kita sukar untuk tidur malam adalah kerana badan kita tidak letih tetapi otak kita memerlukan tidur dan oksigen yang cukup agar kita boleh meneruskan aktiviti pada keesokan harinya.Cuba dalam masa seminggu tu ambil 3 hari untuk melakukan aktiviti luar agar badan dan kesihatan kita dijaga.Aktiviti yang sihat boleh dilakukan agar badan kita penat dan senang untuk tidur malam adalah seperti berenang,gym,badminton,bowling,dan sebagainya.

5.Berangan

Perkara yang sangat membantu untuk tidur lena diwaktu malam adalah dengan berangan tentang impian kita yang belum tercapai salah satunya boleh membantu kita merangka kejayaan kita hehe tapi jangan la berangan sampai tak tidur.Ini akan membantu anda untuk menenangkan minda dan badan dan secara tidak sedar.

One Comment on “7 Cara Buat Anda Senang Tidur Diwaktu Malam Sangat Membantu!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *