7 Makanan Cegah Sakit Gout Senang Diamalkan

Apakah Gout?

Kalau dilihat dari sudut sejarah, penyakit gout ini adalah salah satu penyakit yang paling lama dihidapi oleh manusia sejak zaman dahulu lagi. Selalunya orang kaitkan penyakit gout ini dengan keradangan atau sakit pada sendi, terutamanya ibu jari kaki.Mengikut kajian, kaum lelaki lebih cenderung diserang penyakit gout berbanding wanita. Salah satu cara yang boleh diikhtiarkan adalah melalui pemakanan yang sihat dan seimbang

Berikut adalah 7 makanan yang berpotensi mencegah penyakit gout, seperti yang dikongsikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

7 Makanan Cegah Sakit Gout Senang Diamalkan

1. KUNYIT

kunyit sinar kurus

Kunyit adalah bahan yang murah dan mudah didapati, namun ia sebenarnya memiliki khasiat semulajadi yang unggul. Tak hairanlah kunyit banyak digunakan dalam pelbagai produk kesihatan. Cucurmin yang terdapat di dalam kunyit boleh membantu mengurangkan keradangan sendi, sekaligus mengelakkan daripada terkena serangan gout.

2. Nenas

nenas sinar kurus

Buah nenas amat disarankan untuk mencegah gout kerana ia kaya dengan Bromelain dan Vitamin C. Kedua-dua komponen ini dapat membantu mengurangkan keradangan di sendi-sendi.

3. Lemon

kupas lemon

Seperti yang kita sedia maklum, lemon juga sangat berkesan dalam membantu proses menyahtoksik selain meningkatkan lagi kandungan Vitamin C yang diperlukan oleh tubuh. Kalau minum di luar, rajin-rajinlah pesan air lemon tanpa gula. Ia tentunya pilihan yang lebih sihat!

4. Pegaga

pegaga sinar kurus

Ulam pegaga ini pula tinggi dengan Phytochemical. Ia membantu proses menyahtoksik dalam badan.

5. Cili

cili sinar kurus

Siapa sangka, dalam cili juga terkandung khasiat Vitamin A dan Vitamin C yang berfungsi mengelakkan keradangan sendi.Tapi seeloknya makanlah cili yang segar ya!

6. Halia

halia sinar kurus

7.AFAMAXX

afamaxx sinar kurus

Komponen Gingerole dan Zingiberene dapat mengurangkan keradangan sendi.Masukkan halia dalam masakan atau nikmatinya dalam teh tanpa gula.

Afamaxx mengandungi 100% serbuk AFA. Tanpa Oligosakarida dan Ekstrak Buah Pic. PHENYLETHYLAMINE(PEA) Membantu Membaikpulih Penyakit Attention Deficit Disorder (ADD) Dan Autism.PHYCOCYANIN (Menghalang Pembentukan Enzim Inflamantori / Keradangan).POLUSACCHARIDE (Menurunkan Paras Kolesterol Dan Membantu Penyerapan Nutrisi Serta dan Mengawal Gula Dalam Darah).L-SELECTION LIGAND (Membantu Penghasilan Dan Pengaktifan Sel Stem Dari Tulang Sum-sum Secara Semulajadi). Yang Pastinya lulus KKM.

Berminat nak dapatkan AFAMAXX? KLIK DISINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *