Bagaimana Mindset Menjejaskan Diet Kita Dan 3 Cara Atasinya

Bagaimana Mindset Menjejaskan Diet Kita

” Saya dah cuba Diet! ”Sebut saja diet jenis apa semua dah buat, Hasilnya tak seberapa. Pasti akan ada ‘cheat day’. Bermula dengan satu hari sahaja ‘cheat day’. Lama-kelamaan setiap hari menjadi ‘cheat day’. Diet yang bermatian-matian cuba diamal, tinggal cantik di atas kertas.

Pantang ada orang menyebut diet baru terus cuba buat. Produk pula silih berganti. Pelbagai jenama dicuba dari yang mahal hingga kemurah. Dari adunan tradisional sehinggalah yang diuji secara klinikal.Telan. Minum. Sapu. Semuanya dicuba. Semuanya bertahan sekejap. Duit yuran kecantikan dah banyak dibelanjakan

Soalnya kenapa?

Bagaimana Mindset Menjejaskan Diet Kita Dan 3 Cara Atasinya

Kesabaran untuk diet bermula dengan menu-menu yang best terpampar didepan mata. kemudian kesabaran tercabar dengan godaan makanan tu. Mula-mula nak cuba sepotong la, akhirnya menyesal tak sudah. hihi

2 Penyebab Mindset Menjejaskan Diet Kita Dan 3 Cara Atasinya

Anterior Cingulate

Satu namanya Anterior Cingulate Cortex(ACC)Sabar terletak di sini. Apabila ACC kurang aktif makin tipislah kesabaran kita. Berakhir dengan makanan yang cuba dielak menjengah masuk ke mulut.

Dorsolateral Prefrontal Cortex (DLPFC).

Masa DLPFC aktif, kata rasional akan keluar. Cuba mengelak dari melanggar diet.Akibat terlalu lama dikelilingi makanan yang tidak patut diambil, dengan suruhan kawan-kawan, dengan aroma yang mencucuk ke hidung, akhirnya puan menyerah.Ini berlaku kerana DLPFC menurun aktivitinya. Akibatnya hilang kata-kata rasional.”

3 Cara Atasi Mindset Menjejaskan Diet Kita

1.Ambil makanan yang sesuai denga diet terlebih dahulu. Kenyangkan diri awal-awal. Makan yang muncul kemudian kita tidak akan terima lagi.

2.Jauhkan diri bila makanan yang tidak diingini dihidangkan

3.Ingatkan diri setiap masa tentang pentingnya diet dijaga.

kredit: dr rizal

Baca Lagi :  6 Sebab Sudah Makan Nasi Tapi Masih Tak Kenyang

PANDUAN DIET MENGIKUT BERAT PERCUMA!

KLIK GAMBAR DI ATAS

 

Follow & Like FB : Wanny

Instagram : Wanny

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *