Kolesterol Tinggi Punca Kematian Tertinggi

Mentang-mentang masih banyak orang yang tidak peduli dengan makanan dia.  Sedangkan kolestrol jahat dalam darah sudah tinggi. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk melakukan pemeriksaan kolesterol.

Kolesterol adalah sejenis molekul lemak dalam aliran darah. Pada paras normal atau kurang daripada 200 mg / dl, kolesterol adalah pendamping untuk sistem badan. “Kolesterol diperlukan untuk membentuk membran sel, membentuk hormon, juga sumber tenaga,” Menurut sumber.

Ia menjelaskan, ada dua jenis kolesterol, iaitu low-density lipoprotein (LDL) yang dikenali sebagai kolesterol jahat. LDL berfungsi untuk mengalirkan kolesterol ke seluruh badan. LDL yang berlebihan menyebabkan pengumpulan lemak di dinding arteri.

Sementara itu, satu lagi jenis lemak adalah lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL), yang mempunyai fungsi yang bertentangan dengan LDL.

“HDL atau kolesterol baik ini berfungsi membuang lebihan kolesterol daripada dinding pembuluh darah dan mencegah penumpukan,” menurut kajian.Tahap kelebihan LDL (lebih daripada 130 mg / dl) akan menyebabkan pembekuan dalam saluran darah dari masa ke masa akan menyekat saluran darah. Hasilnya adalah serangan jantung atau stroke.

Kematian dari penyakit jantung semakin meningkat dari tahun ke tahun . “Penyakit jantung koronari adalah pembunuh paling ketakutan. Sekitar 80 peratus mati secara tiba-tiba,” menurut sumber.

Ada beberapa faktor risiko penyebab kolesterol yang tidak boleh diubah, yakni faktor usia, ada riwayat kolesterol tinggi dalam keluarga, dan jenis kelamin. Lelaki berisiko tinggi untuk penyakit jantung koronari, tetapi risiko adalah sama pada wanita yang menopaus.

Gaya hidup adalah faktor risiko penyakit jantung koronari. Penggunaan makanan yang tinggi lemak, kurang senaman, dan merokok, mencetuskan peningkatan kadar kolesterol.

Menurut kajian Makanan yang tinggi lemak dan kolesterol yang kita makan akan menambah jumlah kolesterol dari hati. Karena itu hadkan jumlah kalori yang sesuai untuk keperluan tenaga kita

Sumber makanan kolesterol termasuk telur, udang, daging, dada ayam, sirloin steak, dan banyak lagi. Kolesterol hanya dihasilkan oleh sumber protein hewani. Makanan yang tidak mengandungi kolesterol pun jika diolah dengan minyak tepu akan menjadi lemak yang akan diubah menjadi kolesterol,

PANDUAN DIET MENGIKUT BERAT PERCUMA!

KLIK GAMBAR DI ATAS

One Comment on “Kolesterol Tinggi Punca Kematian Tertinggi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *