Pil Perangcang Yang Tak Menggemukkan

Pil perancang antara inisiatif merancang keluarga atau merancang kehamilan selain implan, kondom dan sebagainya. Ramai yang bertanya dan bercerita mengenail pil perancang yang boleh menggemukkan atau menambah berat badan. Bukan golongan yang berkahwin je guna pil perancang ni, malah golong maknyah pun guna tau untuk cantikkan kulit dan mantapkan body.

“Patut tak makan pil perancang? Ada kesan sampingan? Haram ke? Nanti kalau nak mengandung semula macamana?”

Rasanya, inilah antara dilema wanita yang paling besar lepas berkahwin. Bukan menolak rezeki, tetapi cuma memikirkan yang terbaik untuk pendidikan dan masa depan anak-anak.

pil kurus

Berbanding kaedah implan atau suntikan, pil kontraseptif atau pil perancang dilihat sebagai kaedah mencegah kehamilan yang popular di kalangan wanita Malaysia. Sungguhpun begitu, masih ramai wanita masih berasa takut dan teragak-agak untuk mengambilnya. Ini kerana kita kurang didedahkan dengan fakta sebenar pil perancang akibat salah tanggapan yang berleluasa di media.

Berikut adalah antara perkara yang anda perlu tahu tentang pil perancang:

1. APAKAH KANDUNGAN SEBENAR DALAM PIL PERANCANG?

Pil perancang sebenarnya turut digelar sebagai pil hormon. Ya, ini pil yang dimakan oleh golongan ‘mak nyah’ untuk mendapatkan kulit mulus dan tubuh badan yang cantik bak wanita sebenar! Ia mengandungi hormon estrogen, dan ada yang digabungkan dengan hormon progestin.

2. BAGAIMANA PIL PERANCANG BERFUNGSI?

Pil perancang berfungsi menghentikan proses ovulasi dan menjadikan anda tidak suburbuat sementara waktu.

Hormon yang terdapat dalam pil perancang akan menghalang telur (ovum) daripada meninggalkan ovari atau menempel pada dinding rahim. Proses ini menyebabkan tiada telur yang dapat disenyawakan walaupun sperma mungkin berjaya memasuki rahim.

Selain itu, ia juga yang bertindak menebalkan mukus yang terdapat pada pangkal rahim (serviks). Tindakan ini menyukarkan sperma untuk menembusinya.

Sebagai tambahan, anda perlu memastikan bahawa anda tidak hamil sebelum mengambil pil perancang supaya tidak  menjejaskan  kandungan. Oleh itu, anda disarankan supaya mula mengambil pil perancang semasa hari ke-5 haid. Jika anda mendapati sedang hamil ketika memakannya, berhentilah serta-merta dan dapatkan nasihat doktor.

3. APAKAH JENIS PIL PERANCANG YANG TERDAPAT DI PASARAN?

a) Pil Kombinasi:

Pil jenis ini ialah pil yang biasa digunakan. Ianya mengandungi kedua-dua hormon estrogen dan progestin.

Antara jenama yang terdapat di pasaran ialah: Oralcon, Mercilon, Marvelon, Loette, YAZ, Yasmin. Yasmin adalah antara produk yang terbaru dan digemari ramai. Ia dipercayai kurang kesan sampingan walaupun harganya jauh lebih mahal.

Jadi Pil Yang Tak Menggemukkan Badan Yang Disarankan Adalah YAZ

Yaz digunakan sebagai kontrasepsi untuk mencegah kehamilan. Ia juga digunakan untuk merawat jerawat sederhana pada wanita yang berusia sekurang-kurangnya 14 tahun dan telah mula mengalami haid, dan yang ingin menggunakan pil kawalan kelahiran. Yaz juga digunakan untuk merawat gejala gangguan dysphoric premenstrual (PMDD), seperti kecemasan, kemurungan, kerengsaan, masalah menumpukan perhatian, kurang tenaga, tidur atau perubahan selera, kelembutan payudara, sakit sendi atau otot, sakit kepala, dan peningkatan berat badan

 

Bagaimana saya perlu mengambil Yaz?

Ambil Yaz betul-betul seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan mengambil Yaz dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ambil pil pertama anda pada hari pertama tempoh anda atau pada hari Ahad pertama selepas tempoh anda bermula. Anda mungkin perlu menggunakan kawalan kelahiran semula, seperti kondom dengan spermisida, semasa anda mula menggunakan ubat ini.

Ambil satu pil setiap hari, tidak lebih daripada 24 jam. Apabila pil habis, mulakan pek baharu pada hari berikutnya. Anda boleh hamil jika anda tidak mengambil satu pil setiap hari.

Anda mungkin mengalami pendarahan terobosan, terutamanya semasa 3 bulan pertama. Beritahu doktor anda jika pendarahan ini berterusan atau sangat berat.

Jika anda memerlukan pembedahan besar dengan rehat tidur jangka panjang, anda mungkin perlu berhenti menggunakan Yaz untuk masa yang singkat. Mana-mana doktor atau pakar bedah yang merawat anda perlu tahu bahawa anda menggunakan ubat ini.

Simpan Yaz pada suhu bilik dari kelembapan dan haba.

6 Comments on “Pil Perangcang Yang Tak Menggemukkan”

  1. Ӏf you are gⲟing for finest contents liкe
    myseⅼf, simply visit thiѕ web site daily fⲟr the reason that
    it gives feature ⅽontents, thаnks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *